Kosmetyki mają rozmaite formy m.in. emulsje (np. krem
do twarzy), roztwory (np. tonik, lakier do włosów),
zawiesiny (np. podkład pod makijaż). Poszczególne produkty
na rynku różnią się składem, właściwości, zastosowanie.
Receptury kosmetyków tworzone są tak, aby spełniały
oczekiwania konsumentów oraz szereg rygorystycznych wymagań
w zakresie bezpieczeństwa, właściwości aplikacyjnych
i skuteczności działania.
Jakie funkcje pełnią składniki kosmetyków?
Substancje czynne –
dzięki nim kosmetyk ma określone działanie na skórę.
Składniki czynne działają na powierzchni skóry
i włosów lub docierają do głębszych warstw skóry. Substancje
aktywne stosowane w kosmetykach są to m.in. substancje
czynne pochodzenia roślinnego, aktywne peptydy, substancje
hamujące działanie wolnych rodników, substancje o działaniu
przeciwbakteryjnym, łagodzącym, przeciwzapalnym,
złuszczającym itp. Niektóre substancje aktywne mogą
wykazywać działanie wielokierunkowe, jak np. witaminy A, E
i C.
Substancje bazowe – niezbędne do wykonania
kosmetyku, stanowią większość masy kosmetyku. Pozwalają
na utworzenie odpowiedniej formy preparatu, wprowadzenie
do preparatu substancji czynnych. Niektóre składniki
pozwalają na uzyskanie odpowiednich właściwości
aplikacyjnych. Najważniejsze substancje bazowe to woda,
alkohol i inne rozpuszczalniki, środki powierzchniowo
czynne, emulgatory, składniki konsystencjotwórcze,
stabilizujące, konserwanty, barwniki i kompozycje zapachowe,
silikony. Niektóre substancje bazowe mogą mieć jednocześnie
działanie natłuszczające i nawilżające.
Woda –
to główny składnik większości kosmetyków. Jest to również
składnik bardzo ważny – i wbrew pozorom wcale nie najtańszy.
Woda, która jest składnikiem kosmetyków musi mieć odpowiednią
czystość. Przynamniej taką, jak woda pitna, ale najczęściej jest
dodatkowo oczyszczana i badana pod kątem czystości chemicznej
i mikrobiologicznej.
Rozpuszczalniki –
rozpuszczają inne składniki kosmetyku, np. substancje aktywne.
Najważniejszym i najlepszym znanym rozpuszczalnikiem jest woda.
W kosmetykach jako rozpuszczalniki stosuje się także glicerynę,
etanol, glikol propylenowy i inne glikole, a także substancje
lipidowe, jak oleje i ciekłe woski, np. Isopropyl Myristate.
Substancje powierzchniowo czynne (inaczej
spc lub surfaktanty) to substancje, których cząsteczki mają
bardzo specyficzną budowę. Spc mają dobre właściwości myjące i
usuwają różnego rodzaju zanieczyszczenia. Spc umożliwiają także
utworzenie emulsji, układu który składa sie z dwóch
niemieszających się ze sobą faz. Niektóre spc stosowane w dużych
stężeniach mogą powodować podrażnienia, wysuszenie skóry,
szorstkość i zwiększenie przenikania przez skórę innych
substancji. Dlatego często stosuje się w kosmetyku mieszaninę
kilku różnych spc.Najczęściej stosowanymi spc są Sodium
Laureth Sulfate, Cocamidopropyl
Betaine, Decyl
Glucoside. Ważną grupą
substancji powierzchniowo czynnych są emulgatory. Emulgator
łączy dwie niemieszające się ze sobą ciecze np. wodę i olej.
Powstaje wówczas emulsja, czyli np. krem lub balsam. Przykłady
emulgatorów stosowanych w kosmetykach to np: Ceteareth
– 12, Ceteareth
-20, Sorbitan
Stearate, Decyl
Glucoside.
Emolienty (substancje lipofilowe,
tłuszczowe) składniki,
które zmiękczają i wygładzają naskórek. Tworzą na powierzchni
skóry hydrofobowy film (tzw. warstwę okluzyjną), który hamuje
ucieczkę wody przez naskórek, co poprawia jego elastyczność
i nawilżenie. Często stosowanymi emolientami są m.in. wazelina,
olej parafinowy, ciekłe woski. Warstwa okluzyjna powstaje
w wyniku odparowywania wody z kosmetyku, wówczas kosmetyk
przestaje być wyczuwalny na powierzchni skóry. Przykładowe
emolienty to: Octyldodecanol, Paraffinum
Liquidum.
Hydrofilowe substancje nawilżające –
przyciągają i zatrzymują wodę z otoczenia, hamując jej ucieczkę
z naskórka. Dzięki temu zwiększają jego nawilżenie
i elastyczność. Mogą działać na powierzchni naskórka jak
i wnikać do warstwy rogowej. W kosmetyce stosowane są
hydrofilowe substancje niskocząsteczkowe takie jak gliceryna i wielkocząsteczkowe
np. proteiny.
Humektanty –
składnik, który utrzymuje nawilżenie samego kosmetyku, np. gliceryna.
Ma za zadanie utrzymać płynną
konsystencję.
Zagęstniki –
to substancje, które mają na celu otrzymanie odpowiedniej
konsystencji preparatu. Przykłady zagęstników: polisacharydy (Xanthan
Gum), czy poliakrylany (Carbomer).
Zagęstnikami mogą być także składniki tłuszczowe o stałej
konsystencji.
Konserwanty –
chronią kosmetyk przed rozwojem mikroorganizmów w wyniku
zakażenia mikroorganizmami pochodzącymi z naszej skóry
i powietrza. Przykładowe konserwanty to np. Imidazolidinyl
urea, Ethylparaben, Methylparaben, Iodopropynyl
Butylcarbamate, Methylisothiazolinone.
|
|